story telling
Wist je dat solliciteren eigenlijk om verhalen vertellen draait.
Verhalen over jouw loopbaangeschiedenis, over jouw wensen, dromen en verlangens voor de toekomst, over wie jij bent en over gebeurtenissen in je werkende leven en hoe jij je staande hebt gehouden tijdens moeilijke of spannende tijden. Over hoe en waarom jij die ene moeilijke keuze hebt gemaakt. Of over die mislukte studie of de blunder die je hebt begaan. En over de leukste of stomste baan die je ooit had.
Mensen onthouden verhalen beter dan een opsomming van feiten. Humor, onverwachtse wendingen, beschrijvingen en een opeenstapeling van gebeurtenissen, pech tegenslagen, misgelopen liefdes, passie en “de held” en de “anti-held”, zijn allemaal elementen uit bekende verhalen.
Hoe kun jij dit in je sollicitatiebrief, cv, profiel en op gesprek gebruiken en in geuren en kleuren vertellen, zodat jouw toekomstige werkgever aan je lippen hangt en jou onthoudt?
Is de bibliotheek niet de uitgelezen locatie om dat te ontdekken?????
Als jouw cv een avonturenverhaal was,  wat zou de titel dan zijn?
Tessa Faber van het eigen-zinnige loopbaanadviesbureau Making Sense zal je op een verhalende manier meenemen. Haar missie is dat solliciteren nooit meer saai en standaard zal zijn, maar speels en spannend.
Met haar liefde voor taal, verhalen, kennis van creatieve, verhalende coachmethodes en de arbeidsmarkt neemt ze je mee op de  ontdekkingsreis van jou als held van je loopbaan.
Het verhaal:
Er was eens een meisje dat het liefste buiten de lijntjes kleurde. Dat vonden haar juffen maar niets. Als de tekenleraar kwam, vertelde hij Indonesische sprookjes terwijl de leerlingen tekenden. Het meisje vergat dan zelfs  vaak te tekenen, omdat ze ademloos zat te luisteren naar de meeslepende verhalen. Het meisjes dat buiten de lijntjes kleurde, hield heel erg van kleurrijke verhalen, boeken, grammofoonplaten en films.
Daarom vond ze misschien, toen ze later groot was en als HR adviseur & recruiter werkte, dat veel cv’s heel saai waren. En haar werk was dat ook een beetje, het paste niet meer goed waardoor ze in 2004 last van een bore-out kreeg.
Dat was een sombere periode, want ze wilde eigenlijk veel meer dan dat ze deed. Ze barstte altijd van de ideeën en creativiteit. Ze ontdekte toen ook wie zij eigenlijk was en dat was een heel ander verhaal dan dat ze op dat moment aan het schrijven was. Dus begon ze een nieuw verhaal en daarom begon zij in 2005 een eigenzinnig loopbaanadviesbureau genaamd Making Sense.
“Als je gaat solliciteren, dan moet je eerst weten wat je verhaal is en hoe je dat kunt vertellen en vooral ook aan wie”, vond zij.
En ze zei ook:  “Ontdek wie je bent en wees het dan expres!”.  Dat alleen al is een spannend begin van ieder verhaal, een ontdekkingsreis met een belangrijk doel!
Na een donkere periode van economische crisis, ging haar licht steeds helderder stralen!
En nu rijgt zij een rode lijn door haar kennis van de arbeidsmarkt en personal branding, haar passie voor taal en verhalen en haar creatieve, eigen-zinnige blik tot een kleurrijke en waardevolle workshop voor werkzoekenden!

In deze inspirerende workshop helpt  ze jou praktisch met de volgende belangrijke onderdelen van jouw sollicitatieverhaal:
  • een inspirerend voorstelverhaal  (onder de minuut)
  • een persoonlijk verhaal waarbij je professioneel kleur bekent
  • een cv of Linkedin-profiel met een klinkende titel
  • een STORY om mee te nemen naar je sollicitatiegesprek
  • en natuurlijk een happy end!!
Dus kom naar deze workshop, neem een voorwerp, gedicht, foto, plaatje, sportartikel, stuk muziek of iets anders mee voor je voorstelverhaal en schrijf (of teken) samen het volgende hoofdstuk van jouw loopbaan!
En dat meisje? Die heet dus Tessa Faber en werkte nog lang en erg gelukkig en tekent nog steeds het liefst buiten de lijntjes! En jij?
Share This