Sollicitatiegesprekken op TV

Het sollicitatiegesprek is een Brits realityprogramma, dat nu bij RTL-Z als serie wordt uitgezonden. Hierin worden sollicitanten gevolgd als ze op sollicitatiegesprek gaan bij hun potentiële werkgever. Het is allemaal in het Engels maar met Nederlandse ondertiteling.

Sollicitanten met elkaar vergeleken

Tijdens het gesprek worden de emoties, motivatie en voorbereiding van de kandidaten tot in het kleinste detail vastgelegd. Een groot aantal kandidaten solliciteert op diverse functies, bijvoorbeeld: marketing- & PR-medewerker, receptionist bij een dierenkliniek, mode-ontwerper, conducteur, verkoper enz. Verschillende potentiële werkgevers zoeken een nieuwe medewerker.

Bij een sollicitatie op dezelfde vacature worden de sollicitanten per situatie, vraag of opdracht met elkaar vergeleken, van binnenkomst tot en met vertrek en de achtergelaten eerste indruk. Al snel blijkt wie zich niet goed heeft voorbereid en dat de motivatie soms rammelt.

Werkgeverskant belicht

De kant van de potentiële werkgevers wordt ook belicht: wie zoeken ze nu echt voor die vacature, welke kandidaat bieden ze uiteindelijk de baan aan en om welke redenen wel of juist niet. Soms moeten ze er een nachtje over slapen: gaan we voor die zeer ervaren en onmiddellijk, inzetbare productontwikkelaar of kiezen we toch voor dat jonge, nog kneedbare talent? Ten slotte wordt de situatie een half jaar na het sollicitatiegesprek belicht. Zo kreeg een kandidaat, die tweede werd en dus in eerste instantie werd afgewezen, na een half jaar alsnog de baan.

Er zijn al negen afleveringen geweest. Kijk ze hier terug.

Share This