Aan het werk sinds november 2015

Al iets meer dan een jaar werkt Cynthia Kientz nu bij de grootste bierbrouwer van Nederland. Heineken, voor wie dat niet weet. Ze kwam daar binnen omdat ze op Indeed de vacature voor HR-medewerker zag en daarop solliciteerde. Het eerste jaar werkte ze er nog via een uitzendbureau, maar sinds november is ze in het gelukkige bezit van een jaarcontract. Reden genoeg om een flesje bier te openen al is dat nu precies het drankje dat Cynthia niet lust.

Mijn wekelijkse lachmomentje

Nu terugkijkend en in het gelukkige bezit van een mooie baan, was de periode van zes maanden dat ze zonder werk zat best zwaar, al bracht het zomerse weer iets verlichting. ‘Toen ik weg ging bij Van Oord, mijn vorige werkgever, was ik mijn zelfvertrouwen wel even kwijt. In het laatste jaar bij Van Oord heb ik helaas een verkeerde keus gemaakt. Eerst dacht ik nog van geweldig een paar maanden geen werk, maar dan ineens zijn alle dagen hetzelfde terwijl iedereen aan het werk is. Ik voelde me totaal niet nuttig. Toen ik me aangemeld had bij WerkVinden2.0 om daar een traject te volgen, beurde ik helemaal op. Ik noemde het gekscherend mijn wekelijkse lachmomentje, al was het natuurlijk veel meer. Doordat ik andere mensen tegenkwam, hoorde ik ook hun verhalen en dat was herkenbaar. Het wekelijks daar zijn om het traject te volgen, gaf mijn zelfvertrouwen een enorme boost. En het voelde als een warm bad.’

De stoute schoenen aangetrokken

Toen bij WerkVinden2.0 bekend was geworden dat Cynthia in de race was voor een functie bij de bierbrouwer werd ze getipt over Marja Hendriks die sollicitatietrainingen verzorgde. Zij was namelijk werkzaam geweest bij Heineken en zou best weleens tips kunnen geven. ‘Dus heb ik maar de stoute schoenen aangetrokken en ben op haar afgestapt.

We hebben over Heineken gepraat en daar had ik best veel aan. Zo leerde ik het bedrijf van afstand een beetje kennen om zo beter beslagen op gesprek te kunnen gaan. Waarom ze mij dan aangenomen hebben? Mijn cv was goed, ik heb veel verschillende dingen gedaan, op HR-gebied, maar ook wat betreft salarisadministratie en personeelsaangelegenheden. Verder gaf ik op het gesprek natuurlijk de juiste antwoorden’, zegt ze lachend.

Inmiddels is duidelijk dat de economie aantrekt, maar de werkeloosheid niet echt hard terugloopt.
Dat betekent dat veel mensen nog steeds op dat ene succesje hopen. Welke tip kan Cynthia aan hen meegeven? ‘Niet opgeven, dat is toch wel het belangrijkste en niet zomaar alles aanpakken, maar blijven zoeken naar wat je wilt. Al is dat moeilijk als je allang zonder werk zit.’

Cynthia Kientz

HR-medewerker, Heineken

Share This